زیست بوم فناوری و نوآوری ایران
زیستبوم فناوری و نوآوری یکی از مهمترین بخشهای اقتصاد دانشبنیان توی کشورهای توسعهیافتهست. کشورمون ایران هم چنین زیستبومی رو داره که اینجا اونو معرفی میکنیم.
- اولین بخشِ زیستبوم فناوری کشور ما، شرکتهای دانشبنیان هستن که تعدادشون حدود پنج هزارتاست و وظیفهِ ارائه محصول و خدمات نوآورانه برای نیازهای مختلف رو به عهده دارن.
- بخشِ بعدی، پارکهای علم و فناوری هستن که برای کمک به شرکتهای دانشبنیان، بستر مناسب برای تجاریسازیِ کالاها و خدمات رو فراهم میکنن. در حال حاضر حدود ۵۰ تا از این پارکها توی کشورمون فعال هستن که بزرگترینِ اونا، پارک علم و فناوریِ پردیسِ تهرانه!
- حلقه بعدی اما، کارخونههای نوآوریان. این کارخونهها در واقع محل گردهماییِ استارتاپها و سرمایهگذاران حوزه نوآوریه. در حال حاضر چندین کارخونه نوآوری توی شهرهای مختلف ایران از جمله تهران، البرز، مشهد و شیراز وجود داره.
- بعد از کارخونههای نوآوری میرسیم به شتابدهندهها و مراکزِ رشد. این مراکز وظیفه دارن بسترسازی لازم رو برای شکوفایی ایدههای خلاقانه و تبدیل اونا به محصول رو انجام بدن.
- علاوه بر اینا، بنیاد ملی نخبگان و فدراسیونِ سرآمدان علمی، دوتا از زیرمجموعههای معاونت علمی و فناوریِ ریاست جمهوری هستن که وظیفه حمایت از استعدادهای برتر رو به عهده دارن. طبیعتاً دانشگاهها هم به عنوان تامینکننده نیروی انسانی، یکی از مهمترین اجزای زیستبومِ فناوری به حساب میان که شرکتها و صنایع خلاق رو تغذیه میکنن. علاوه بر این مجموعهها که اسم بردم، صندوقهای حمایت از فناوران، تامین سرمایه و نوآوری و شکوفایی، از فعالانِ زیستبوم حمایت مالی میکنن.
- آخرین حلقه، شبکه فنبازارِ ملیِ ایرانه. فن بازار در واقع محل ملاقات صاحبان فناوری و خریدارای اونه. جایی که بنگاه معاملات فناوری، روابط طرفین رو تنظیم میکنه. این مجموعهها اجزای زیستبوم فناوری و نوآوری ایران رو تشکیل میدن که خروجیِ اون، تولید محصولات و ارائه خدمات فناورانه، مشابه الگوهای خارجی و حتی صادرات اونها به بازارهای جهانی بوده. با وجود این زنجیره میشه امیدوار بود که خیلی از نیازهای مردم به تکنولوژی، در داخل کشور پاسخ داده بشه که این یه موفقیت بزرگ در مسیر پیشرفت ایرانه.
“عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای”
بدون دیدگاه