رشد اقتصادی ایران از دید صندوق بینالمللی پول
پیش بینی صندوق بینالمللی پول درخصوص رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ایران در سال 2024 نرخ رشد 3.7 درصدی را نشان میدهد. این مسیر رشد مثبت نشان دهنده وضعیت رو به بهبود اقتصاد ایران نسبت به سال قبل است.
بر اساس ارقام این گزارش از صندوق بینالمللی پول، انتظار میرود که نرخ تورم ایران در سال 2024 به میزان قابل توجهی کاهش یابد. به طور دقیق، نرخ تورم پیشبینی شده برای سال 2024 حدود 30 درصد خواهد بود که نسبت به نرخ 49 درصد در سال 2022 و 42 درصد سال 2023 بسیار کمتر است. این کاهش پیشبینیشده تورم، بیشتر تحت تأثیر عواملی مانند افزایش تقاضا برای نفت ایران در اقتصادهای بزرگ آسیایی است.
افزایش تولید نفت ایران که تاکنون در سال 2024 از 2.7 میلیون بشکه در روز فراتر رفته، مطابق برآوردهای خود وزارت نفت و باتوجه به قراردادهای توسعه میادینی که تاکنون منعقد شده، پیشبینی میشود حتی به 3.5 میلیون بشکه در روز هم برسد. گزارش جدید درباره چشمانداز اقتصاد جهانی از صندوق بینالمللی پول برای ژانویه 2024 بر تعدیل تورم و رشد ثابت اقتصادی و حرکت رو به رشد تدریجی مسیر اقتصادی ایران را پیش بینی میکند. این در حالی است که رشد اقتصاد جهانی در سال 2024 هم حدود 3 درصد پیشبینی میشود.
پیشبینی میشود که هزینههای خانوار نیز در ایران در سال 2024 با رشد 2.8 درصدی، نسبت به رشد 2.6 درصد سال 2023، با افزایش رو به رو شود. این چشمانداز رشد قدرت خرید مصرفکنندگان در کنار پیشبینی وضعیت شغلی بهتر و کاهش بیکاری و البته تعادل بخشیدن به نرخهای تورم و نزولی کردن آن ویژگی مشترک اکثر گزارشها درباره اقتصاد ایران در سال آینده است.
همان طور که گفته شد، به طور دقیق، انتظار میرود تولید نفت ایران تا پایان سال جاری در مارس 2024 به 3.6 میلیون بشکه در روز افزایش یابد که از حدود 3.3 میلیون بشکه در روز در حال حاضر بیشتر است. ایران اخیراً طی ماههای گذشته شش قرارداد برای توسعه میادین نفت و گاز خود منعقد کرده است که شامل قراردادهای توسعه میادین مشترک در غرب کارون مانند آزادگان و یاران میشود. به گفته وزیر نفت ایران، ارزش کل این قراردادهای جدید 14.5 میلیارد دلار است.
رشد اقتصادی ایران از دید سازمانهای معتبر جهانی
در ادامه برخی از ابعاد رشد اقتصادی چندجانبه ایران در سال بعد، که برگرفته از گزارشهای سازمانهای معتبر جهانی مثل صندوق بین المللی پول و بانک جهانی درخصوص اقدامات انجام شده است، بیان میشود.
در واقع در حالی که برخی مشکلات از جمله فشار تحریمها همچنان پیش روی دولت ایران باقی است، ظرفیت قوی برای این کشور وجود دارد که در سال 2024 پیشرفتهای اقتصادی قابل توجهی را تجربه کند، که به واسطه تحولات پیش بینی شده در چندین حوزه راهبردی پشتیبانی میشود:
1- توسعه نفت و ظرفیت درآمدهای حاصل از آن:
افزایش تولید نفت و احتمال کاهش اجرای تحریمها علیه این حوزه به سمت تقویت مجدد بخش نفت ایران در حرکت است. حتی با نوسان قیمت نفت به دلیل رویدادهای جهانی، باز هم این بخش درآمدی بسیار مورد نیاز اقتصاد ایران از ظرفیت بیشتری برای سرمایه گذاری و پشتیبانی از هزینههای دولت برخوردار خواهد بود.
2- تقویت تجارت با همسایگان و افزایش واردات و صادرات:
تلاشهای ایران برای تسهیل تجارت با شرکای منطقه ای امیدوار کننده است. ابتکاراتی مانند توسعه زیرساختهای فرامرزی، موافقتنامههای تجاری و فرآیندهای گمرکی ساده، پیوندهای متقابل بیشتری را در منطقه ایجاد کرده است که این مورد منجر شده است به:
– افزایش صادرات: کالاهای غیرنفتی ایرانی از جمله پتروشیمی، محصولات کشاورزی و اقلام تولیدی تقاضای بیشتری در بازارهای همسایه پیدا کرده است.
– تسهیل واردات ضروری: بهبود دسترسی به کالاهای مصرفی، فناوری و مواد خام برای صنایع داخلی میتواند به تنوع بخشی به اقتصاد ایران کمک کرده و اتکا به بازارهای بیثبات جهانی را برای آنها کاهش دهد.
– تقویت روابط منطقهای
– ایجاد ظرفیت همکاری: بهبود روابط با قدرتهای منطقهای مانند ترکیه، عراق و برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس میتواند فرصتهای جدیدی را برای سرمایهگذاری مشترک، انتقال فناوری و سرمایهگذاری فرامرزی باز کند و به تحریک فعالیتهای اقتصادی این کشور کمک کند.
– هاب ترانزیتی: توسعه زیرساخت های در حال تکمیل، ایران را به عنوان یک قطب کلیدی ترانزیتی در منطقه اوراسیا قرار میدهد؛ درواقع با توسعه پروژه هایی مانند کریدور حمل و نقل بین المللی شمال-جنوب (INSTC) که مسیر تجاری کارآمدتری را برای انتقال کالاهای تجاری بین آسیا و اروپا ارائه میدهد، رشد اقتصادی ایران در سالهای آینده شتاب بیشتری را تجربه خواهد کرد.
توجه به وضعیت اقتصاد داخلی: ایجاد یک اقتصاد قوی منطقهای
سرمایهگذاری داخلی: افزایش درآمدهای نفتی و همکاریهای منطقهای بیشتر میتواند سرمایهگذاری داخلی در زیرساختها، صنعت و کشاورزی را تقویت کرده و منجر به ایجاد شغل و تنوع بیشتر در پایههای اقتصادی این کشور شود.
ایجاد فضای مناسب کسب و کار داخلی: اگرچه چالشهای زیادی پبش روی دولت این کشور وجود داشته است، اما نشانههایی از بهبود بالقوه در فضای کسب و کار آنها وجود دارد. ایجاد مقررات ساده و کاهش پیچیدگیهای بوروکراتیک میتواند مشارکت بیشتر بخش خصوصی را به همراه بیاورد و نوآوری و کارآفرینی را تقویت کند.
تأثیر مثبت اقدامات انجام گرفته بر رفاه اجتماعی ایرانیان در سال بعد
اقتصاد رو به رشد و متنوع ایران این پتانسیل را دارد که به دستاوردهای ملموس برای شهروندان آن تبدیل شود:
ایجاد شغل: افزایش تجارت، سرمایه گذاری و توسعه صنعت داخلی میتواند فرصتهای شغلی جدیدی ایجاد کند، بیکاری را کاهش دهد و تحرک اجتماعی را تقویت کند.
کاهش فشار تورمی: افزایش واردات و بهبود رقابت در بازار، پتانسیل کمک به ثبات قیمتها، کاهش فشار بر هزینههای زندگی و حفظ قدرت خرید را به دنبال دارد.
بهبود استانداردهای زندگی: فعالیت اقتصادی بیشتر میتواند به دستمزدهای بالاتر منجر شود و به ایرانیان این امکان را میدهد تا از افزایش دسترسی به کالاها و خدمات بهرهمند شوند و این مورد به احساس رفاه اجتماعی بیشترمنجر میشود.
برای مشاهده مقاله”چالشهای بیرونی اقتصاد ایران” دکمه رو به رو را بزنید
منابع:
- 1.جمهوری اسلامی ایران در یک نگاه
- 2.بانک جهانی رشد اقتصادی ایران در سال 2023 را 4.2 درصد اعلام کرد
- 3.افزایش تولید نفت ایران تا مارس 2024 به 3.6 میلیون بشکه در روز
- 4.صندوق بین المللی پول نرخ رشد ایران در سال 2023 را به دلیل افزایش تولید نفت به 5.4 درصد ارتقا داد.
- 5.چشم انداز مصرف کننده ایران در 2024
- 6.فهرست کشورهای عضو صندوق بین المللی پول
- 7.نفت ایران
- 8.دسترسی رایگان به اطلاعات دقیق تجارت جهانی
- 9.استراتژی جامع ایران
بدون دیدگاه