ضریب جینی در ایران
همونطور که میدونید ضریب جینی یه معیار برای تشخیصِ توزیع ثروت توی جامعهست. در واقع این ضریب میزانِ برابری در توزیع درآمد و ثروت رو مشخص میکنه؛ به این صورت که اگه ضریب جینیِ یک کشور برابر با صفر باشه، یعنی درآمدها به صورت مساوی بین افراد تقسیم شده، اما هر چقدر این عدد به صد نزدیک بشه، نشوندهنده نابرابری و فاصله طبقاتیِ بیشتره!
اما برسیم به وضعیت ضریب جینی در ایران. بنا به گزارش بانک جهانی، مردم کشورمون اواخر حکومت پهلوی، نابرابری زیادی رو تجربه میکردن و ضریب جینی درآمد، حدود ۴۷ بود. این عدد با پیروزیِ انقلاب و تغییر سیاستها رو به کاهش گذاشت و به حدود ۴۰ رسید. جالبه بدونید که دهه ۸۰ شمسی، دوره طلاییِ کاهش ضریب جینی بود؛ جایی که بین سالهای ۸۵ تا ۹۲ این ضریب به کمترین مقدار خودش یعنی عددِ قابل قبولِ ۳۷.۴ (سیوهفت و چهار دهم) رسید.
با وجود اینکه بعد از این دوره، با سیاستهای نئولیبرالی، نابرابری افزایش پیدا کرد، اما باز هم جای خوشحالی داره که از سال ۱۴۰۰ به بعد، ضریب جینیِ کشورمون دوباره رو به کاهش رفته و به سمت عدالت در حرکتیم…
ضریب جینی ثروت در ایران
البته از اونجایی که ضریب جینیِ درآمد، میزان داراییِ افراد، مثل املاک و موجودی حساب بانکی رو در نظر نمیگیره، خوبه که ضریب جینیِ ثروت رو هم بررسی کنیم.اولاً بگم که این ضریب توی کشورهای زیادی از جمله آمریکا، دانمارک، آلمان، مالزی، مصر و ترکیه فاجعهباره و همگی عدد ۸۰ یا بالاتر رو ثبت کردن. اما با این حال، ضریب جینیِ ثروت توی کشور ما حدود ۶۷ اندازهگیری شده. گرچه این عدد از خیلی کشورها پایینتره، اما همچنان با آرمانهای انقلاب اسلامی در زمینه عدالت فاصله داره. امیدواریم با اتخاذ سیاستهای درست و تلاش مردم و مسئولین، بتونیم هرچه بیشتر به سمتِ عدالت اقتصادی و اجتماعی، قدم برداریم!
“مقایسه ضریب جینی ایران قبل و بعد از انقلاب”
بدون دیدگاه