اقتصاد ایران در پایان دولت سیزدهم

اقتصاد ایران در پایان دولت سیزدهم

نسبت بدهی دولت به حجم اقتصاد

طبق اعلام صندوق بین‌المللی پول، در 3 سال 1400 تا 1403 نسبت بدهی دولت به حجم اقتصاد ایران 30/6 درصد گزارش شد و به طور متوسط در سال 6 درصد از آن کاهش یافت. در حالی که در 8 سال قبل از آن، این رقم از 13/6 درصد به 48/6 رسید و به طور متوسط سالانه بیش از 4 درصد بر آن افزوده شد.

نسبت بدهی دولت به حجم اقتصاد

درآمدهای نفتی

طبق اعلام بانک جهانی درآمد‌های نفتی ایران علی‌رغم تحریم‌های آمریکا، در سه سال دولت سیزدهم، با رشد مثبت چشمگیر و پایدار و افزایش چند برابری ارتقاء یافت. سهم زیادی از این اتفاق مربوط به دیپلماسی فعال ایران در این برهه بود. این پیشرفت در حالی است که سال‌های آخرِ دهه 90 شمسی، درآمدهای نفتی بابت تحریم آمریکا مرتباً کاهش یافته و با رشد منفی روبرو بود.

درآمد‌های نفتی

تولید ناخالص داخلی

پس از چند سال رکود اقتصادی، تولید ناخالص داخلی ایران را از 421 میلیارد دلار به 195 میلیارد دلار رسیده بود؛ همچنین به طور متوسط اقتصاد ایران در هر سال 28 میلیارد دلار کوچک‌تر شد. اما طبق اعلام صندوق بین‌المللی پول در سال‌های 1400 تا 1403، تولید ناخالص داخلی به 403 میلیارد دلار ارتقاء یافت و اقتصاد ایران در هر سال 69 میلیارد دلار بزرگ‌تر شد.

تولید ناخالص داخلی

نرخ بیکاری به گزارش صندوق بین‌المللی پول

پایین‌ترین نرخ بیکاری در 40 سال گذشته طبق اعلام صندوق بین‌المللی پول، مربوط به سه سال اخیر است؛ که در سال 1403، نرخ بیکاری در ایران به 8/9 درصد رسید.

نرخ بیکاری

حجم صادرات غیر نفتی

صادرات غیرنفتی در این سه سال، با افزایش چشمگیری همراه بوده و به بیش از 53 میلیارد دلار در سال رسیده است. این میزان تقریباً معادل کل واردات کشور در طول یک سال می‌باشد و تراز تجاری غیرنفتی کشور را به صفر رسانده است. رشد صادرات دانش‌بنیان‌ها، خدمات فنی و مهندسی و… به کشور‌های منطقه و جهان علی‌رغم تحریم‌ها، ایران را به رؤیای شیرین اقتصاد بدون نفت و تحریم‌ناپذیر بسیار نزدیک کرده است.

حجم صادرات غیر نفتی

نرخ فقر به گزارش بانک جهانی

طبق اعلام بانک جهانی در حالی که طی 8 سال دولت یازدهم و دوازدهم، 8 میلیون نفر و به طور متوسط سالی 1 میلیون ایرانی به زیر خط فقر رفتند؛ اما در 3 سال دولت سیزدهم حدود 6 میلیون نفر و به طور متوسط سالی بیش از 2 میلیون ایرانی از زیر خط فقر خارج شدند. روند کاهش نرخ فقر در سه سال اخیر در مقایسه با روند افزایشی آن در 8 سال قبل از آن، با رشد اقتصادی نیز همراه بوده است. همچنین نرخ فقر در ایران از 29/3 درصد در سال 2020 به 21/9 در سال 2023 رسیده و به طور خلاصه، 7/4 درصد کاهش داشته است.

نرخ فقر

“زیست بوم فناوری و نوآوری ایران”

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *