ایران در شانگهای
دنیای امروز، به سرعت در حال تغییره و نظم جهانی که غربیها توی قرن نوزدهم ایجاد کردن، دیگه مورد قبول همه کشورهای دنیا نیست! پس طبیعتاً ما به یه ساختار جدید برای تعامل بین ملتها نیاز داریم. اما، جالبه بدونید توی چند دهه اخیر، گروههایی توی قارههای مختلف شکل گرفتن که با همکاری کشورها، نظم جدیدی رو بوجود میارن!
سازمان همکاری شانگهای، که سال 2001 و توسط روسیه و چین تاسیس شد، دقیقاً یکی از همون گروههاییه که ساختار جدید رو معرفی میکنه!… کشورهای عضو این سازمان حدود 65 درصد از مساحت قاره اورپا و آسیا رو تشکیل میدن و جمعیتشون، حدود 3.5 میلیارد نفره. نکته مهمتر اینکه اونا بیشتر از یکچهارم کل تولید ناخالص داخلیِ دنیا رو در اختیار دارن!
اما اهمیت شانگهای واسه ما چیه؟ اینجاست که باید بدونیم ایران از سال 2023 به عنوان یه عضو تأثیرگذار به این سازمان پیوسته. و این در حالیه که کشورهای زیادی از جمله ترکیه، عربستان، مصر و قطر همچنان در صف انتظار برای عضویت هستن!
سازمان همکاری شانگهای، در حال حاضر 9 عضو اصلی داره که مهمترین اونا روسیه، چین، هند، پاکستان و حالا ایران هستن. و البته، بیشتر از 15 کشور هم به عنوان شریک، با اونا همکاری میکنن. شاید بشه گفت که مهمترین هدف این سازمان، تقویت همکاری بین اعضا و حمایت از ایجاد یه نظم بینالمللی عادلانه، منطقی و البته جدیده!
نکته قابل توجه اینه که برنامه توسعه سال 2015 این سازمان، تا امروز به همه اهداف خودش رسیده و حالا کشورهای عضو، در حال تدوین برنامه تا سال 2035 هستن؛ برنامهای که کلانپروژههای جاده ابریشم، کُریدورِ CPEC، بندر چابهار، و کریدور ایران-افغانستان-ازبکستان، از محورهای اصلی اون هستن…
به این ترتیب عضویت ایران توی این سازمان، میتونه باعث تقویت جایگاه بینالمللی و افزایش سرعت توسعه کشورمون با تقویت روابط سیاسی، اقتصادی و امنیتی بشه…
بدون دیدگاه